Pomazánky od A do Z

 
Bulharská pomazánka

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule. Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
 
Čertova pomazánka

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl. Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.
 
Česneková pomazánka

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.
 
Česneková pomazánka II.

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku. Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme. Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.
 
Česneková pikantní pomazánka

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření. Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.
 
Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz). Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.
 
Česneková pomazánka - výborná

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika. Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!
 
Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice. Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
 
Česnekovo-sýrová pomazánka

2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam). Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení). Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.
 
 
Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice. Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.
 
Falešná humrová pomazánka

Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka. Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.
 
Falešný humr

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron. Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.
 
Hamina

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli. Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.
 
Játrová pomazánka

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
 
Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou. Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.
 
Jednoduchá krabí pomazánka

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu. Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.
 
Kapiová pomazánka

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.
 
Krabí pomazánka

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva. Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.
 
Krabí pomazánka II

větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl. Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .
 
 
Křenová pomazánka

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř. Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
 
Křenová pomazánka

100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka. Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky. Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
 
Křenová pomazánka se salámem

200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl. Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.
 
Letní pomazánka

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř. Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.
 
Lososová pomazánka

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl. Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.
 
Maďarská pomazánka

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl. Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!
 
 
Míchaná sýrová pomazánka

2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky, 3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice. Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.
 
Mňam krabí pomazánka

balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř. Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.
 
Očková pomazánka

Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe). Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.
 
Ostrá pomazánka

200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl. Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.
 
Pikantni pomazánka na chlebíčky

250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy. Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem). Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
 
Pomazánka "á la" humr

400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.
 
Pomazánka z krabích tyčinek 1

Balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl. Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).
 
 
Pomazánka z krabích tyčinek 2

krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu. Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.
 
Pomazánka z krabích tyčinek 3

krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek. K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi.
 
Pomazánka z tuňáka

2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.
 
Rybí pomazánka bez kostí

1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice. V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.
 
Silvestrovská pomazánka

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě. Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.
 
Sloní žrádlo

500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru. Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.
 
Sloní žrádlo II.

1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky. Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli. Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.
 
Sýrová pomazánka s česnekem

3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko. Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.
 
Sýrová šunková pomazánka

2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl. Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.
 
Vampíří strach

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.
 
Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát. Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.